GÜNCEL Haberleri
HAYDAR RÜŞTÜ'NÜN HEMŞEHRİLERİNE VEDA MESAJI: ANTALYA'DA ANADOLU'YU UNUTMAYIN!

Antalya Basını 100 Yaşında!

HAYDAR RÜŞTÜ'NÜN HEMŞEHRİLERİNE VEDA MESAJI: ANTALYA'DA ANADOLU'YU UNUTMAYIN!
PAYLAŞ
A
Haberi Oku

Antalya'nın ilk gazetesi ve yayıncısı Haydar Rüştü, Antalya'da Anadolu Gazetesi'nin yayına başlamasının 100. Yılı münasebetiyle kentte bir dizi etkinlik düzenleniyor. ÇGD Akdeniz Şubesi, Antalya'da Anadolu özel sayısı hazırladı.

Antalya - 19 Aralık 2020

Antalya’da basın hayatını başlatan Antalya’da Anadolu gazetesinin yayın hayatına başlamasının 100. yıldönümünde, aynı adla bir gazete yayınlandı. Tek sayı ve tek yaprak olarak yayınlanan Antalya Anadolu 100. Yıl Özel Sayısı'nda, gazetenin kurucusu ve kurucusu Haydar Rüştü'yü anlatan Antalya Basını 100 Yaşında başlıklı bir makale yer alıyor.

100. Yıl Sayısı 100 adet basılacak

Çağdaş Gazeteciler Derneği Akdeniz Şubesi, basın tarihi araştırmacısı Dr. Hasan Üstün’ün koordinasyonunda dijital olarak hazırlanan Antalya’da Anadolu 100. Yıl Özel Sayısı'nı koleksiyon amaçlı olarak sınırlı sayıda bastıracak ve tarihe not düşecek.

Sesli makale yayında, sergi ertelendi

Anadolu'da Antalya Gazetesi'nin kısa tarihini anlatan bir de sesli makale hazırlandı ve "Antalya Basını 100 Yaşında" başlığıyla YouTube başta olmak üzere çeşitli platformlarda yayınlandı. (https://youtu.be/SbMaAmrhCC4). ÇGD Akdeniz Şubesi tarafından hazırlanacak  “Antalya Basını 100 Yaşında” belgeseli ile “Antalya’nın 100 Gazetesi” sergisi ve e-kitap projesi ise pandemi nedeniyle 2021 yılına ertelendi.

Dijital ortamda iki etkinlik

ÇGD Akdeniz Şube Başkanı Engin Korkmaz, Antalya'da basın hayatının 100. yılı nedeniyle önümüzdeki günlerde internet ortamında iki etkinlik düzenleyeceklerini açıkladı. Korkmaz'ın verdiği bilgiye göre Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek bu etkinliklerde Antalya basın hayatının 100 yılı ve güncel sorunlar ele alınacak. 

İletişim ve kent tarihi ele alınacak

Antalya basın hayatının 100. yıl etkinliklerinden ilki 22 Aralık Salı günü saat 20.00’de gerçekleştirilecek. ÇGD Akdeniz Şube Başkanı Engin Korkmaz’ın dernek merkezi Gazeteci Evi’nden yapacağı zoom yayınında Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Özçetin ve tarihçi Dr. Evren Dayar ile Dr. Hasan Üstün konuşacak.

Antalya basını, sorunlarını anlatacak

ÇGD Akdeniz Şubesi’nin 24 Aralık tarihinde saat 20.00’de düzenleyeceği “Antalya basınının sorunları” başlıklı etkinliğe ise yerel gazetelerin yöneticileri davet edilecek. Yerel medya temsilcilerinin genel ve pandemi şartları altındaki sorunlarını anlatacağı toplantıda, çözüm önerileri de ele alınacak.

Korkmaz: Yerel medya zorda

ÇGD Akdeniz Şube Başkanı Engin Korkmaz, Haydar Rüştü’nün 100 yıl önce başlattığı basın hayatının teknolojik değişime uygun ilerlemesi için kamusal çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi. Korkmaz, Basın İlan Kurumu’nun gazete sahiplerinin yanı sıra fikir işçisi gazetecilerin de pandemi kaynaklı mağduriyetlerini gidermesi çağrısında bulundu.

Haydar Rüştü'ye vefa çağrısı

ÇGD Antalya Şube Başkanı Engin Korkmaz, Antalya'da basın hayatını başlatan Haydar Rüştü ve Antalya’da Anadolu gazetesi isimlerinin kentte bir sokağa verilmesi için yerel yönetim organlarına başvuru yapacaklarını açıkladı. Engin Korkmaz, Antalya Basınının 100. Yılı münasebetiyle bir anı pulu basılması talebiyle de PTT'ye başvuracaklarını söyledi. 

Haydar Rüştü ve Antalya'da Anadolu

Antalya basın hayatı gazeteci Haydar Rüştü’nün 19 Aralık 1920’de yayınladığı şehrin ilk gazetesi Antalya’da Anadolu ile başladı. İzmir’de yayınlanan Anadolu gazetesi kentin işgali sonrasında kapatılınca Antalya’ya taşınarak “Antalya’da Anadolu” adıyla yayınlanmıştı.  Gazete Milli Mücadele’nin Akdeniz’deki sesi olarak görev yapmıştı. Antalya’da Anadolu’yu 553 sayı yayınlayan Haydar Rüştü,  İzmir’in kurtuluşu sonrası geri dönmüştü. 

 

Yorumlar (0)

Gazete Manşetleri

google reklam

Hack Haber Crack Forum