Prof. Dr. Kayhan ÖZTÜRK Yazıları

Prof. Dr. Kayhan ÖZTÜRK

Çocuğumun burnu neden tıkalı?
28 Nisan 2022

Prof. Dr. Kayhan ÖZTÜRK

PAYLAŞ
Yorum yaz
A

Pandemiyi yaşadığımız günlerde gündemi değiştirerek size geniz etinden bahsetmek istedim. Burun tıkanıklığı her yaş grubu için hayat kalitesini etkileyen ciddi bir sorundur. Bebekler ve çocuklarda burun tıkanıklığı erişkine göre daha dramatik seyreder. Çocuklar burun tıkanıklığı olduğunda ağızdan nefes alıp vermeyi beceremezler, uyku bozuklukları, horlama, ağzı açık uyuma, sık uyanma gibi şikayetlere yol açarak hem çocuğun hem de ebeveynler için korkulu günler böylece başlar.

Geniz eti ve bademcikler vücudun savunma işlevinden sorumlu lenfoid dokulardır. Geniz eti ve bademcikler tüm çocuklarda vardır. En sık alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar bu lenf bezlerinde aşırı çalışmaya bağlı büyümeye yol açar. Şikayetlerin ortaya çıkış zamanı genellikle 3-6 yaştır. Bazen doğuştan bu dokuların büyük olması da neden olarak karşımıza çıkabilir ve bu çocuklar da geniz etine bağlı tıkanıklık şikayetleri çok daha erken yaşlarda ortaya çıkar.

Geniz eti burunun en gerisinde yerleşim gösterir. Bu nedenle burnun temizlenmesi fayda sağlamaz. Burun tıkanıklığının yanında kulağı havalandıran Östaki kanalının tıkanmasına bağlı orta kulakta sıvı birikmesine bağlı işitme kayıpları ya da tekrarlayan orta kulak enfeksiyonlarına yol açabilir. Tıkanıklık arttıkça dişlerde çürüme, yüz ve çene gelişim bozukluklarına bağlı tipik yüz görünümü yani adenoid yüz görünümü ortaya çıkar.  Sık tekrarlayan sinüzit, akciğer enfeksiyonları, geceleri uyku sorunları ve oksijensiz kalmaya bağlı çocuklarda kilo alamama, idrar kaçırma, akciğerde ve kalpte çok ciddi sorunlara yol açabilir. Şikayetler enfeksiyonlar esnasında çok daha belirgin hale gelir ve enfeksiyon hali uzar. Tedavisinde alerji ilaçları burun spreyleri ve gerekirse antibiyotikler kullanılır. Bu tedaviler geniz eti ve bademciklerdeki büyümeyi küçültebilir.

İlaç tedavisinin fayda sağlamadığı durumda cerrahi olarak geniz etinin alınması bademcikler büyük ise küçültülmesi gerekir. Cerrahi yöntem genel anestezi altında uygulanır. Burun içerisinden kontrol edilirken ağız içerisinden girilerek dışarıdan kesi yapılmadan operasyon tamamlanır. Operasyonun süresi yaklaşık 20-30 dakikadır. Soğuk bıçak, coblator, thermal welding, plazma ve lazer gibi pek çok yöntem geniz eti alınması bademcik küçültülmesi için kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalara göre tekniğin ne sonuca ne de komplikasyonlar üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Her tekniğin kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Ameliyatın kanama dışında majör bir komplikasyonu yoktur. Oldukça nadir olarak görülse de erken dönemde ilk 24-48 saatte ve geç dönemde 7-16 günler arasında görülebilir. Cerrahi uygulamadan sonra genellikle aynı gün içerisinde hastaneden çıkılabilmektedir. Cerrahi tedavi ile şikayetlerin tamamı düzelir.

Yeni yöntemler ile neredeyse ağrısız olarak işlem gerçekleştirilmektedir. Çocukların uykuları düzene girer, iştahları açılır ve normal yaşantılarına geri dönerler. Cerrahi tedaviden sonra tekrar büyümeler %5 civarında görülebilir.

 

Bol oksijenli açık burunlu mutlu pandemisiz bir yıl dilerim.

Yorumlar (0)

Gazete Manşetleri

google reklam

Hack Haber Crack Forum