Sevgili okurlar,
Bu sayıda ki yazıma size bir duyuru ile başlamak istiyorum, eğitim ve danışmanlık sektöründe faaliyet gösteren İPED Danışmanlıkta, 8 yıl çalıştıktan sonra, mesleki deneyim ve tecrübem ile başka bir hikaye yazmaya karar verdim ve kendi işimi kurdum.
Beraber güzel işlere imza attığım eski iş yerim İPED Danışmanlık ailesine de teşekkür ve başarı dileklerimi iletiyorum.
Her zaman olduğu gibi, bundan sonra EFLATUN PLUS Danışmanlık olarak Metropol Dergileri vasıtasıyla üreticimize ve ihracatçımıza zorlu süreçlerinde destek olup güçlerine güç katmak amacıyla bilgi ve tecrübelerimizi siz değerli okuyucular ile paylaşmaya devam edeceğiz.
Geçmiş yazılarımızda hep imalatçı ve ihracatçı firmalarımıza yönelik destekler hakkında en merak edilen soruları yanıtlayarak konu hakkında detaylı bilgiyi vermeye çalıştık.
Bu yazımızda hem taze bir girişimci olarak hem de “Biz girişimcilere destek yok mu?” “Destekler hep büyük şirketlere mi veriliyor? sorularına daha fazla kayıtsız kalmamak adına, sizlere girişimcilik desteğinden bahsedeceğim.
Yazımıza başlamadan şunu hatırlatmak isterim, Avrupa Birliği’nin, Özel ya da kamu kaynaklı Startup’ların, dezavantajlılara, hatta son zamanlarda Kalkınma Ajanslarının bile girişimcilere verdiği destekler olabiliyor ama biz bugün KOSGEB girişimcilik desteğini ele alacağız.
Öncelikle sizden ricam lütfen girişimcilik ile alakalı duyduğunuz her şeyi unutun, çünkü özellikle girişimcilik destekleri ile alakalı çok eski, yanlış ya da reklam malzemesi olarak kullanıldığı için abartı bilgiler olabiliyor.
Tüm KOSGEB destekleri olduğu gibi, Girişimcilik desteğinden de yararlanmanın ilk kuralı; KOSGEB’in desteklediği sektörler içerisinde olmanız gerekmektedir.
Desteklenen sektörler
(https://webdosya.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/DesteklenenSektorler.pdf)
Desteklenen sektörler yer alıyorsak eğer KOSGEB Girişimcilik desteği karşımıza iki seçenekte, daha doğru bir tabirle imalatçı olanlara ve hizmet sektöründe olanlar farklı destekler verilmektedir. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalar geleneksel girişimci, imalat sektöründe faaliyet gösteren ise ileri girişimci olarak adlandırılmaktadır. İleri girişimciler kimlerdir.
(https://webdosya.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/Girişimcilik/2022/İleri%20girişimcilik/TAB.19.00.01_(03)_İleri_Girişimci_Destek_Programı_Kapsamındaki_Faaliyet_Konuları_Tablosu.pdf)
KOSGEB’in girişimcilere verdiği destek kalemleri nelerdir?
* Destek oranı %75 ‘tir. Makine, teçhizat ve yazılımın yerli malı olması durumunda, destek oranına % 15 ilave edilir.
Geleneksel girişimciler sadece kuruluş desteği, sertifika ve performans desteklerinden yararlanabilmektedir.
Yukarıda ki destek kalemleri listesinden, sertifika desteği tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında faaliyet gösteren firmalara verilmektedir. Sertifika başına azami 1.000 TL, toplamda 5.000 TL destek verilmektedir.
Mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği; orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerde faaliyet gösteren firmalara alacakları danışmanlık ve koçluk hizmetlerine azami 10.000 TL destek verilmektedir.
Bu destekler genelde girişimcilik programından yararlanacak girişimcilerin çok sık kullandıkları destek kalemleri değildir. Şimdi bahsedeceğimiz makine, kuruluş ve performans desteği, girişimcilerin daha sık yararlandıkları destek kalemleridir.
Kuruluş desteği, hem geleneksek hem de ileri girişicilere verilen ortak destek kalemidir. Girişimcilerin açtıkları işletme türüne göre destek tutarı değişmektedir. Şahıs firmalarına 5.000 TL sermaye şirketlerine 10.000 TL kuruluş desteği verilmektedir.
Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği; İleri girişimcilerin yani imalat yapan girişimcilerin faaliyet gösterdiği sektörün nace kodunun teknoloji sınıfına göre alacakları destek miktarı değişmektedir.
Düşük orta-düşük teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 100.000TL,
Orta-yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 200.000TL,
Yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 300.000TL,
Destek verilmektedir.
Performans desteği; Girişimcilerin, programın başlangıç tarihinden itibaren 1. ve 2. Yılın sonunda şirketlerinde 4(a) kapsamında çalışan personellerin toplam SGK prim gün sayısına göre destek verilmektedir. Toplam SGK prim gün sayısına göre verilen destek miktarları aşağıda ki gibidir.
Birinci Performans Dönemi |
İkinci Performans Dönemi |
- 180-539 gün ise 5.000 TL - 540-1079 gün ise 10.000 TL - 1080 ve üstü gün ise 20.000 TL |
- 360-1079 gün ise 5.000 TL - 1080-1439 gün ise 15.000 TL - 1440 ve üstü gün ise 20.000 TL |
Yol haritası ve dikkat edilmesi gereken hususlar;
Girişimcilik desteğinden yararlanmak isteyen girişimcilerin şirket kurulumlarını yapmadan önce mutlaka girişimcilik eğitimlerini tamamlamaları ve hatta üzerinden asgari 1 gün geçmesi gerekmektedir.
Girişimcilik eğitimlerini tamamlayan girişimcilerin daha sonra şirketlerini kurabilirler, şirket kurulumundan sonra 1 yıl içerisinde projelerini oluşturup programa başvuru yapabilirler.
Daha sonra projeler değerlendirilip kurula sevk edilmektedir. Kurul sonrası projeleri kabul edilen firmalar kuruluş desteği ve harcama yaptıkları uygun destek kalemlerine ödeme başvurusunda bulunabilirler.
Alacakları makinelerin 3 yaşını geçmemiş olması ve tüm harcamaların bankacılık kanalıyla yapılması gerekmektedir.
Destek ödemeleri başvurularında SGK borcu yoktur istenmektedir. Borcu olan firmalardan önce mahsup işlemi yapılıp kalan tutar firmanın banka hesabına aktarılmaktadır.
1. ve 2. yılların sonunda da performans desteği başvuru yapılmaktadır.
Sıkça sorulan sorular
Kira desteği, personel maaş desteği ve hammadde gibi harcamalar destek kapsamında değildir.
Tüm destek harcamalarında önce harcama yapılmalı sonra başvuru yapılmalıdır.
Genç ve Kadın girişimcilerin performans desteği kapsamında artı avantajları yoktur. Performans desteğinde ise alacakları destek miktarına 5.000 TL ilave edilmektedir.
Girişimciler ortaklık kurabilirler ama kendilerinin ortaklık oranı en az %50 olmalıdır.
KOSGEB desteği ile alınan makineler 2 yıl boyunca satışı yapılmamalıdır.
Girişimciler destek aldıkları süre boyunca başka bir yerde SGK’lı çalışmamalıdırlar.
Şimdiden tüm girişimcilere bol kazançlı işler dilerim.