Mehmet Yıldırım Yazıları

Mehmet Yıldırım

İmalat ve İhracatçı firmalarımıza yönelik destekler hakkında en merak edilen soruları yanıtlayarak konu hakkında detaylı bilgi vermek istedik.
28 Nisan 2022

Mehmet Yıldırım

PAYLAŞ
Yorum yaz
A

Sevgili okurlar,

On bir yılı aşkın bir süredir eğitim ve danışmanlık sektöründe faaliyet gösteren İPED Danışmanlık Eğitim ve Bilişim LTD. ŞTİ. olarak Metropol Dergileri vasıtası ile bilgi ve tecrübelerimizi firmalarımız ile paylaşarak bu süreçte üreticimize ve ihracatçımıza güç katmayı amaçladık.

İmalat ve İhracatçı firmalarımıza yönelik destekler hakkında en merak edilen soruları yanıtlayarak konu hakkında detaylı bilgi vermek istedik.

 

Daha önce ki yazılarımızda yurtdışına yönelik yapılan tanıtım çalışmalarına ve yurtdışında açılan ofis, showroom, depo gibi birimlere yönelik verilen desteklerden bahsetmiştik.

 

Okurlarımızdan gelen yorumlarda “bizler de ihracat yapmak istiyoruz ama dış ticaret birimimiz yok yeni başlayacağız, bizlere destek yok mu” soruları gelmişti.

 

Şimdi bu yazımız bu sorulara cevap arayanlar için…

 

Bu yazımızda henüz ihracat anlamında yeterli olgunluğa ulaşmamış ya da ihracat birimi hiç bulunmayan firmalara ışık tutacak bir desteği ele alacağız.

 

 

Daha önce ki destekler İhracatçı Birlikleri tarafından verilen desteklerdi. Bu destek ise KOSGEB tarafından verilen bir destek programıdır.

 

Desteğimiz ismi “Yurt Dışı Pazar Destek Programı”dır.

 

Yurt dışı Pazar destek programı, proje bazlı bir destektir. Yani bir proje yazmak gerekmekte ve işletmeler bu destekten sadece bir defa yaralanabilmektedir.

 

Desteğin başlıca amacı;

KOBİ’lerin yurt dışı pazarlara açılabilme beceri ve kabiliyetlerini geliştirmek,

KOBİ’lerin yurt dışı pazar paylarını ve ihracata başlayan KOBİ sayısını arttırmaktır.

 

Programdan yararlanmak isteyen işletmelerin, başvuru tarihi itibariyle son onaylı mali yılda bilanço esasına göre defter tutmuş ve Yurt İçi Marka Tescil Belgesinin olması gerekmektedir.

Aynı zamanda işletmenin son onaylı mali yılda ihracat yapmış olması şartı aranmaktadır.

İhracat şartı imalat sektöründe veya Öncelikli Teknoloji Alanları Tablosunda yer alan sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde aranmaz.

 

Projenin Destek Üst Limiti, 300.000 TL, Destek Oranı ise %70 Geri Ödemesiz                                %30 Geri Ödemeli şeklindedir.

 

Proje kapsamında, Personel, Teçhizat-Donanım, Yazılım, Yurt dışı iz gezisi, yurt dışı fuar, yurtdışına yönelik tanıtım çalışmaları, ürünlerinize test-analiz, eğitim, danışmanlık, numune gönderimi, ürün/ambalaj tasarımlarına kadar birçok kalemde destek alınabilmektedir.

 

Destek üst limitleri kalemler bazında şu şekildedir.

 

1-Personel Gideri destek üst limiti 90.000 TL

  • Personel giderleri için yeni istihdam olması şartı ile geri ödemesiz destek verilir.
  • İşletmeye, proje kapsamında en fazla 2 personel için destek verilebilir.

 

2- Yazılım ve Donanım Gideri desteği üst limiti 100.000 TL

  • Yazılım giderleri kapsamında yazılımın lisans bedeli lisans kullanım bedeli ve yazılıma ait eğitim ve danışmanlık giderleri için en fazla 50.000.- TL destek verilir.
  • Donanım giderleri kapsamında server, bilgisayar ve ihtiyaç duyulan diğer donanım giderleri için en fazla 50.000.- TL destek verilir.

 

3- Tanıtım Giderleri Desteği üst limiti 100.000.- TL’dir

  • Dijital reklam/tanıtım (sosyal medya reklamları, arama motoru optimizasyonu) giderlerine,
  • Yurt dışında basılan dergilerde yayınlanan reklam giderlerine,
  • İşletmeyi ve ürünlerini tanıtıcı ve sadece yabancı dilde hazırlanmış katalog giderlerine,
  • Havayolu dergilerinde yayımlanan reklam giderlerine destek verilir.
  • Her bir gidere ait destek üst limiti 20.000 TL’dir

 

4- Yurt dışı fuar ve seyahat giderleri desteği üst limiti 150.000.- TL’dir.

  • Yurt dışı fuar katılımı giderleri ile tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine yönelik yurt dışı seyahat giderlerine destek verilir.
  • 5-Test, analiz ve belgelendirme giderleri desteği üst limiti 100.000.- TL’dir.
  • Test, analiz giderleri desteği; işletmelerin, yurt içi ve yurt dışı laboratuvarlarda test, analiz konularında alacakları hizmet giderlerini kapsar.
  • Belgelendirme giderleri desteği kapsamında işletmelerin başvuru, dosya inceleme, danışmanlık, eğitim, tetkik, denetim ve belge alımı giderlerine 20.000 TL’ye kadar destek verilir.

 

6-Hizmet alımı giderleri desteği üst limiti 100.000.- TL’dir.

  • Eğitim ve danışmanlık giderleri; işletmelerin proje kapsamında ihracata yönelik alacakları eğitim ve danışmanlık (pazar araştırma danışmanlığı dâhil) giderlerini kapsar.
  • Tasarım giderleri; işletmelerin ihracata konu ürün/ambalaj tasarım giderlerini kapsar.
  • Yurt dışı marka tescil giderleri; işletmelerin TÜRKPATENT muadili yurt dışı kuruluşlardan alacakları Marka Tescil Belgeleri için yaptığı ödemelere ilişkin giderleri kapsar.
  • Nakliye giderleri; işletmelerin ihracata konu ürün numunesini havayolu/karayolu/demiryolu/denizyolu ile yurt dışındaki alıcıya göndermelerine ilişkin ulaşım sürecindeki tüm nakliye ve sigorta giderlerini kapsar.
  • Eğitim, danışmanlık, tasarım, yurt dışı marka tescil, nakliye ve diğer hizmet alımı giderlerinin her biri için 20.000.-TL’ye kadar destek verilir.

 

 

 

 

Yorumlar (0)

Gazete Manşetleri

google reklam

Hack Haber Crack Forum